provincie Limburg.be

ULTIMAS: Vlaamse cultuursector heeft zijn feestje terug

Gisteren werden de Ultimas voor het eerst uitgereikt in de Gentse Vooruit. Met Raf Simons, de modeontwerper die de prijs voor Algemene Culturele Verdienste won, konden de nieuwe cultuurprijzen meteen met een grote naam uitpakken.

Sinds de vorige minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in 2010 besliste om geen jaarlijks gala meer te organiseren - het was te veel show geworden - ging het er niet op vooruit met de in 2003 opgerichte Cultuurprijzen.

Moet anders en beter, oordeelde minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). Hij besliste opnieuw één groots cultuurfeest te organiseren "om het vele talent van hier te erkennen." Met de Ultimas kregen de prijzen meteen ook een beter bekkende naam. Een knipoog naar het bronzen beeldje van Philip Aguirre, La Ultima Isla.

Het resultaat van de make-over was gisteren te zien in de Gentse Vooruit en op Canvas.be. Met ruim 700 aanwezigen toonde de Vlaamse cultuurwereld alvast dat hij blij was zijn feestje opnieuw te krijgen. StuBru-presentatrice Kirsten Lemaire en comedian Erhan Demirci leidden de uitreiking strak in handen.

De hoofdvogel van de avond werd door Raf Simons afgeschoten, die de Ultima voor zijn Algemene Culturele Verdienste kreeg. De modeontwerper was niet in Gent, maar er was wel een liveverbinding met New York, waar hij nu woont. Is zo'n prijs voor hem nog wel belangrijk?

Daar moet je niet aan twijfelen, zegt Bianca Luzi, algemeen directeur van Raf Simons' zaak. "Hij is heel goed op de hoogte van deze prijs en wie de andere winnaars zijn. Ook het feit dat een mode-ontwerper zo'n culturele prijs krijgt maakt het voor hem bijzonder. Mode wordt toch vaak als een buitenbeentje beschouwd als het over cultuur gaat."

Poortwachter

Prijzen zijn altijd leuk én belangrijk, zegt Jeroen Olyslaegers, vorige maand winnaar van de Fintro Literatuurprijs en nu winnaar van de Ultima voor Letteren. "Als prozaschrijver ben ik lang door de woestijn gegaan. Prijzen zijn de poortwachters: ze geven aan dat je wordt toegelaten en het publiek heeft dat snel door. Ik geniet er dus van, al blijft het altijd wat dubbel. Ik denk dan ook aan de vele andere schrijvers en schrijfsters die hier niet staan."

Behalve de eer en het kunstwerk van Aguire krijgen de winnaars van Ultimas ook nog 10.000 euro, een fotoreportage en een clip. Voor sommige winnaars is zo'n prijs zelfs bijna levensnoodzakelijk. Toestand vzw, dat leegstaande gebouwen en terrein een nieuwe functie geeft, zag enkele maanden geleden zijn structurele subsidies ingekort worden. Ze hopen dat de erkenning van de Ultimas ook een financiële weerslag krijgt. "We hoppen van projectsubsidie naar projectsubsidie, maar zouden graag in de toekomst onze werking structureel en duurzaam verankeren."

De 12 winnaars van de Ultima's:

Algemene Culturele Verdienste: modeontwerper Raf Simons

Muziek: Muziek- publique, promotor van wereldmuziek en folk

Circus: Collectif Malunés, Frans-Belgisch circusgezelschap

Film: Pieter-Jan De Pue, regisseur van The Land of the Enlightened

Beeldende Kunst: Wiels, Centrum voor Hedendaagse kunst

Podiumkunsten: fABULEUS, theatergezelschap waar theatermakers en jongeren samen aan de slag gaan ...

Architectuur: Paola Viganò, architect-stedenbouwkundige professor in stedenbouw en stedenbouwkundig ontwerp

Cultureel Ondernemerschap: Timelab, open stadslabo in Gent

Amateurkunsten: Forumtheater Radicalisering, participatief theater rond thema's als racisme en radicalisering in Molenbeek

Sociaal-Cultureel Volwassenwerk: Toestand vzw, dat leegstaande of vergeten gebouwen, terreinen en (publieke) ruimten reactiveert

Letteren: Jeroen Olyslaegers, schrijver van onder andere het bekroonde Wil

Immaterieel Erfgoed: Geelse gezinsverpleging, dat psychisch kwetsbare mensen bij gezinnen laat verblijven

© De Morgen
Artikel werd geschreven door Jan Debackere
Verschenen in de krant van woensdag 14 juni 2017.

Eerstvolgende events

Link naar de andere disciplines

Nieuwsbrief

Ondersteuning