provincie Limburg.be

Limburgse Cultuurprijs: 6 personen en 6 organisaties genomineerd. Stem mee!

De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Uit alle kandidaturen selecteerde de jury 6 personen en 6 organisaties. Het publiek kan van 1 tot 21 september mee stemmen op beide shortlists.

Stemmen kan via www.limburgsecultuurprijs.be

De oproep om kandidaten voor te stellen voor de Limburgse Cultuurprijs leverde iets meer dan 80 dossiers op, waarvan ongeveer de helft personen en de helft organisaties. De jury heeft uit de dossiers 6 personen en 6 organisaties geselecteerd voor de shortlists.

Gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens: “De genomineerden komen uit uiteenlopende disciplines, hebben elk hun specifieke groeiverhaal, worden erkend door pers en publiek in heel Vlaanderen en daarbuiten. Ze werken vernieuwend, blijven trouw aan zichzelf én weten heel wat anderen te inspireren.”

“De mooie shortlists tonen mij vooral dat we zeer trots mogen zijn op wat er in Limburg ontstaat en bestaat, dat onze provincie letterlijk en figuurlijk ruimte biedt voor artistieke creatie, creativiteit stimuleert en cultureel ondernemerschap ondersteunt. Ik roep iedereen graag op om hun fierheid te tonen én mee te stemmen op www.limburgsecultuurprijs.be ,” concludeert gedeputeerde Philtjens.

Shortlists op online stemplatform

De genomineerde organisaties zijn: Absolutely Free Festival, Alley, B-Classic, Het Nieuwstedelijk, Musica en Rock Herk.
De genomineerde personen zijn: Michel Bisceglia, Stefan Brijs, Brecht Evens, Guy Joosten, Arnoud Raskin en Jan Swerts.

Stem mee

Van 1 september tot 21 september 2017 kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete persoon en organisatie op www.limburgsecultuurprijs.be, waar twaalf filmpjes iets meer vertellen over de achtergrond, het parcours en de plannen van elke genomineerde. 

De winnaars worden gelauwerd tijdens een prijsuitreiking in het Dommelhof, Neerpelt, op 13 oktober 2017.

De genomineerde organisaties zijn:

Absolutely Free Festival
Het tweedaags zomerfestival op de voormalige mijnsite C-mine in Genk kiest voor te ontdekken talent uit binnen- en buitenland. Daarnaast profileert AFF zich als een ecologisch verantwoord festival (een toegangsticket kost 3 gebruikte batterijen), kiest het voor fairtrade- en lokale voeding, inkleding en upcycling en duurzame oplossingen.

Alley
Alley Gallery werd in 2009 opgericht en evolueerde de voorbije jaren tot allround galerij met focus op grafisch ontwerp, illustratie, typografie en street art van (inter)nationaal talent. Alley produceert ook diverse kunstprojecten op locatie zoals de muurschildering in de Muziekodroom (2009), Interland expo in C-Mine (2012) en de WOW expo C-Mine (2016).

B-Classic
B-Classic festival van Vlaanderen is een internationaal festival met klassieke muziek als thema en Tongeren als thuisbasis. Het festival, in 2008 ontstaan uit Basilica, wil een artistieke broedplaats en een laboratorium zijn. Muzikanten werken er samen volgens het Pressure Cooking-principe: na een intense en korte samenwerking, serveren ze de unieke uitkomst aan het publiek.

Het Nieuwstedelijk
Het Nieuwstedelijk is het stadstheater van Leuven, Hasselt en Genk, ontstaan in 2015 uit Theatermakersgroep De Queeste (Genk, Hasselt) en Braakland/ZheBilding (Leuven).
Het gezelschap werkt op de as Leuven, Hasselt & Genk met 3 verschillende realiteiten en publieken, bespeelt zo een nevelstad met 1,9 miljoen mensen, van Brussel tot Maastricht, maar reist met zijn producties ook door heel Vlaanderen en de rest van de wereld.

Musica
Musica, Impulscentrum voor Muziek, streeft naar een kwaliteitsvolle muziekparticipatie voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele of sociale achtergrond. Hiervoor zet het centrum in op talentontwikkeling, co-creatieve processen en educatie waarbij telkens het potentieel van historische én nieuwe instrumenten, technieken en tools wordt verkend. Deze aanpak heeft Musica gemaakt tot een pionier in muziekeducatie, muziekinitiatie, de benadering van muzikaal erfgoed en klankkunst in de publieke ruimte

Rock Herk
Rock Herk is een jaarlijks alternatief muziekfestival in Herk-de-Stad, ontstaan in 1983 en daarmee het oudste in zijn soort in België. Het festival programmeert zowel grotere, internationale namen als jonge talenten.
In 2014 wist het festival uit een financiële impasse te geraken én te herrijzen dankzij een crowdfundingactie bij zijn publiek.

De genomineerde personen zijn:

Michel Bisceglia (°1970, Genk)
Pianist, componist en arrangeur Michel Bisceglia is een van de belangrijkste jazzmuzikanten in België.
Hij werkte samen met jazziconen als Randy Brecker, Bob Mintzer en Toots Thielemans, …. Zijn eigen jazztrio nam vijf albums op, speelde op talrijke jazzfestivals wereldwijd en werd gelauwerd met heel wat titels en awards.
Michel Bisceglia beperkt zich nooit tot één genre. Hij werkt graag samen met muzikanten uit andere genres (bijv. dj Buscemi) en schrijft heel wat filmmuziek.
In 2014 won hij op het filmfestival in Gent de World Soundtrack Award voor zijn muziek voor Marina. Nummers van hem worden gebruikt in tv-series in binnen- en buitenland. Recent nog schreef hij de muziek voor de Amerikaanse films The Pickle Recipe (2016) en The Whale (2017)

Stefan Brijs (°1969, Genk)
Auteur Stefan Brijs debuteerde met De verwording, schreef essays en literaire portretten en wist het bredere publiek te bekoren vanaf Arend (2000).
Zijn grote internationale doorbraak kwam er met De engelenmaker uit 2005, met vertaalrechten verkocht aan meer dan vijftien landen, 175.000 verkochte Nederlandse exemplaren, verschillende bekroningen (o.m. de Gouden Uil Prijs van de Lezer 2006 en de Prix des Lecteurs Cognac) en nominaties (Libris Literatuurprijs 2006, AKO Literatuurprijs 2006).
In oktober 2011 verscheen Post voor mevrouw Bromley, waarvan intussen ook al meer dan 50.000 exemplaren verkocht zijn en de vertaalrechten verkocht zijn in Frankrijk en Duitsland.
De roman Maan en Zon die zich afspeelt op het eiland Curaçao, volgde in 2015.
In 2017 publiceerde hij Andalusisch logboek, een anekdotische neerslag van de tochten die hij ondernam door Andalusië waar hij sinds 2014 woont. Het boek is lovend onthaald door pers en publiek.

Brecht Evens (°1986, Hasselt)
Op zijn negentiende wint striptekenaar Brecht Evens een debuutprijs met Boodschap Uit De Ruimte, daarna volgen Vincent, Ergens waar je niet wil zijn, De Liefhebbers en Panter, waarmee hij uitgroeit tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de nieuwe golf Vlaamse stripmakers. Hij heeft heel wat (internationale) prijzen op zijn palmares staan en stelt tentoon in binnen- en buitenland.
Zijn gelauwerde boeken worden vertaald naar het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch, Noors, Koreaans.

Guy Joosten (°1963, Genk)
Guy Joosten begon zijn carrière als theaterregisseur en artistiek leider van het, mee door hem opgerichte, theatercollectief Blauwe Maandag Compagnie en regisseerde daarna bij diverse gezelschappen in België en de buurlanden. In 1991 maakte hij de overstap van theater naar de operawereld en regisseerde ondertussen in meer dan 30 operahuizen wereldwijd (English National Opera, Londen; Volksoper & Theater, Wenen; Metropolitan Opera, New York, …).
Hij richtte de Operastudio Vlaanderen op (nu International Opera Academy), een post-hogeschoolvorming voor operazangers, en doceert in binnen- en buitenland.
Voor zowel zijn theater- als operaregies ontving hij verschillende onderscheidingen in binnen- en buitenland.

Arnoud Raskin (°1973, Bilzen)
Arnoud Raskin ontwikkelde voor zijn thesis (industriële vormgeving aan de Katholieke Hogeschool Limburg) een mobiele school voor straatkinderen. Dankzij een televisiereportage, bredere persaandacht en verschillende prijzen groeide het project uit tot de stichting Mobile School vzw.
Vanuit de ervaring met straatkinderen richtte hij vervolgens StreetwiZe op, een coachingbedrijf dat de ‘street skills’ van de straatkinderen vertaald naar trainingen rond leiderschap voor bedrijven. De opbrengst van Streetwize gaat naar Mobile School vzw.

Jan Swerts (°1977, Sint-Truiden)
Jan Swerts doceert aan de UCLL (Nederlands en Geschiedenis), maar wist ondertussen als componist en muzikant een knap oeuvre uit te bouwen. Zijn eerste album bracht hij uit in 2013, zijn recentste, Schaduwland uit 2016, stond 12 weken in de Ultratop en krijgt lovende kritieken in de pers. Het album leverde hem ook twee nominaties op voor de MIA’s (in de categorieën Auteur/Componist en Artwork).

Eerstvolgende events

Link naar de andere disciplines

Nieuwsbrief

Ondersteuning