provincie Limburg.be

Persbericht: Michel Bisceglia en Rock Herk winnen de Limburgse Cultuurprijs

Op vrijdag 13 oktober werden twee Limburgse Cultuurprijzen uitgereikt. In de categorie ‘personen’ ging de prijs naar Michel Bisceglia, in de categorie ‘organisaties’ werd Rock Herk de winnaar.

“De winnaars, Michel Bisceglia en Rock Herk, timmeren al jaren aan de weg, ondanks grote en kleine tegenslagen soms, en spelen mee aan de top, elk in hun specialiteit. Publiek, pers én jury weten dat te appreciëren,” kondigt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens aan.

Dit jaar kon ook het publiek mee stemmen. Die publieksstemming kreeg hetzelfde stemgewicht als de resultaten van de jury. In het eindresultaat sprong Michel Bisceglia over publiekslieveling Arnoud Raskin. Favoriete organisatie van het publiek was Rock Herk, ook de uiteindelijke winnaar.

“Hard werken en doorzettingsvermogen. Daar draait het bij alle genomineerden om. Uit deze groep ‘cultuurmakers’ van zo’n hoog niveau één, of in dit geval twee winnaars kiezen, is niet vanzelfsprekend, maar het geeft uiteraard extra glans aan de titel,” vertelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Michel Bisceglia

Michel Bisceglia, pianist, componist, dirigent en arrangeur is meer dan één van de belangrijkste jazzmuzikanten in België. Hij beperkt zich immers niet tot één genre, werkt samen met uiteenlopende muzikanten, iconen zelfs uit jazz, pop en rock uit binnen- en buitenland en heeft ook heel wat filmmuziek gecomponeerd.

“Michel Bisceglia heeft voor zijn werk al heel wat nationale en internationale titels en awards ontvangen. We zijn tevreden dat we als provinciebestuur zijn talent en harde werk extra kunnen erkennen met de Limburgse Cultuurprijs,” legt gedeputeerde Igor Philtjens uit.

De jury prees Michel Bisceglia als volgt: “Michel Bisceglia is al jaren actief, houdt vol ondanks tegenslagen en levert werk van wereldniveau. Zijn creaties worden geprezen door pers, publiek en professionals uit de hele wereld. Als componist, muzikant, arrangeur en dirigent is hij internationaal actief, professioneel zwermt hij uit, maar hij vindt in Limburg zijn basis. Hij is een kunstenaar pur sang én Limburger pur sang.”

Rock Herk Rock Herk is een jaarlijks alternatief muziekfestival in Herk-de-Stad, ontstaan in 1983 en daarmee het oudste in zijn soort in België. Het festival programmeert zowel grotere, internationale namen als jonge talenten. In 2014 wist het festival uit een financiële impasse te geraken met een crowdfundinginitiatief.

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Dankzij doorzettingsvermogen én de nodige vindingrijkheid heeft Rock Herk niet alleen een hele trouwe achterban weten te verzamelen. Het festival heeft zijn plaats tussen de Belgische festivals heroverd én verstevigd. Het is daarbij trouw gebleven aan zijn eigen visie en keuzes, en trekt een steeds groter internationaal publiek.”

De prijs: een mooi bedrag en een ode op maat

Bij de titel hoort een som van 5.000,00 EUR. Bovendien ontvingen de laureaten ook elk een ‘ode op maat’, geschreven door Jurgen Beckers en tijdens het feest op muziek gezet door Gianni Marzo en het gelegenheidsorkest met Myrthe Luyten, Lieven Venken en Raf Ilsbroekx.

“Deze uitreiking is een feest voor de hele sector. Voor de winnaars, maar ook voor zij die hier niet winnen, maar die allerminst verliezers zijn. De keuze voor Limburgse talenten om deze avond mee in te vullen en te omkaderen is vanzelfsprekend. Met deze prijsuitreiking mag nog maar eens blijken dat Limburg barstensvol talent, creativiteit en cultureel ondernemerschap zit. Bedankt voor jullie mooie bijdrage aan onze Limburgse identiteit,” sluit gedeputeerde Philtjens af.

Eerstvolgende events

Link naar de andere disciplines

Nieuwsbrief

Ondersteuning